Stranice

Friday, 2 August 2013

Berlusconi ne ide u zatvor!

Vrhovni sud potvrdio je kaznu od četiri godine zatvora bivšem talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju zbog utaje poreza njegove tvrtke Mediaset. Nakon gotovo sedam sati vijećanja petero vrhovnih sudaca izreklo je večeras konačnu presudu Berlusconiju. Glede zabrane bavljenja javnim dužnostima, Vrhovni sud je poništio prijašnje odluke suda i pitanje vratio drugostupanjskom sudu koji će o tome trebati odlučiti. Berlusconi neće ići u zatvor jer mu je tri godine oprošteno, a godinu dana trebao bi dobrovoljno raditi korisne poslove. 

Ova presuda mogla bi imati i političke posljedice bez obzira na to što je Berlusconi govorio kako ona neće utjecati na opstanak vlade premijera Enrica Lette. 

Branitelji tražili oslobađanje od kazne 

Vrhovno sudsko vijeće, pod predsjedanjem Antonija Esposita, počelo je danas u 12 sati razmatrati proces nazvan Mediaset, po nazivu TV tvrtke, čiji je vlasnik bivši premijer Silvio Berlusconi (77) koji je na prvostupanjskom i drugostupanjskom sudu u Milanu osuđen na četiri godine zatvora i pet godina zabrane djelovanja u javnim institucijama zbog utaje poreza i stvaranja crnih fondova napuhavanjem cijena za filmska prava. Tužitelj Antonio Mura i pred Vrhovnim sudom, govoreći u utorak, zatražio je zatvorsku kaznu za Berlusconija od četiri godine zatvora (premda Berlusconi ne bi bio ni dana u zatvoru jer tri godine mu je oprošteno oprostom koji je za sve kazne, osim krvnih, svim osuđenicima izglasovan 2006. u parlamentu), ali je spustio na tri godine zabranu političkog djelovanja. Berlusconijevi branitelji Franco Coppi i Niccolò Ghedini, govoreći u srijedu, zatražili su njegovo oslobađanje zbog nepostojanja kaznenog djela. Tužitelj Mura drži kako je Berlusconi bio „idejni začetnik mehanizma prijevare poreza“. 

"Kazneno beznačajno" 

Odvjetnici Coppi i Ghedini zatražili su „poništenje presude jer čin (fiskalne prevare), kako je predstavljen, kazneno je beznačajan“. Ne postoji kazneno djelo porezne prijevare, već se tako što kažnjava upravno ili preko poreznih normi. Odvjetnik Coppi bio je vrlo jasan u obrazloženju svoga zahtjeva. Berlusconija se osudilo za kazneno djelo koje nije počinio samim time što je optužen za kazneno djelo koje ne postoji. Osim toga optuživalo ga se, zapravo, bez materijalnih dokaza. Optužen je samo za pretpostavku da je kao vlasnik Mediaseta trebao znati za napuhavanje cijena za filmska prava. Riječ je o procesu koji je započeo 2006. godine i analizirana je kupoprodaja televizijskih i filmskih prava s američkim tvrtkama poslije 2002. godine kada Berlusconi više nije pratio rad tvrtke, budući da je već deset godina bio u politici. 

Još tri procesa protiv Berlusconija 

Protiv Berlusconija se vode još tri procesa. U procesu Ruby osuđen je na sedam godina zatvora zbog maloljetničke prostitucije i zlorabe položaja jer je intervenirao kod policije da se marokansku djevojku pusti iz pritvora. Drugi proces, onaj vezan za objavljivanje istrage o kupoprodaji banke, na kojem je na prvom stupnju kažnjen s godinu dana zatvora, pada u zaborav. Treći proces bi se tek ujesen mogao otvoriti u Napulju gdje je Berlusconi osumnjičen za „kupovinu“ parlamentaraca, odnosno da je platio parlamentarca kako bi on iz druge prešao u njegovu stranku. Silvio Berlusconi presudu čeka s dvoje najstarije djece, one iz prvoga braka, Marinom i Piersilvijom, u palači Grazioli u Rimu, gdje boravi kada se nalazi u glavnom gradu Italije. S njime su još i njegovi najbliži politički suradnici. Berlusconi je uvijek najavljivao kako ishod presude neće utjecati na daljnji tijek vlade premijera Enrica Lette u kojoj su i članovi njegove stranke.

izvor: vecernji.hr

No comments :