Stranice

Monday 23 May 2011

Nesta: 'Karijeru želim završiti u Milanu!'

Nesta je ove sezone u stoperskom duetu sa Thiagom Silvom osigurao Milanu dobar dio 18. naslova italijanskog prvaka. Premda ima 34 godine, klub mu je odlučio dati novi jednogodišnji ugovor. Evo što je Nesta rekao u intervjuu za Goal.com internet portal.

Šta je tajna iza ovog nevjerovatnog uspjeha?

"Mislim da je najveća tajna našeg uspjeha spoj između mladih i iskusnih igrača. A Allegri je uradio odličan psoao da nas sve motivira".

Možete li nam nešto reći o Allegriju?

"Uradio je vrhunski posao. Napravio je veliki korak od Cagliarija do Milana i učinio sve da nas motivira. Ima dosta novih i inovativnih ideja i odigrao je veliku ulogu u ovom osvajanju Scudetta".

Šta se promijenilo od prošle godine s Leonardom? Primali ste manje golova nego prošle sezone, premda ste u osnovi imali istu odbranu?

"Igrali smo sa četiri napadača posljednju sezonu. Primili smo više golova, ali smo igrali puno ofanzivnije. Pored toga, mnogo igrača je zaista sazrilo ove sezone. Govorim o Abateu, koji se mnogo razvio. I također Thiago Silva se poboljšao".

Govorite o Thiagu Silvi, on bi mogao postati Milanova legenda?

"U ovom trenutku, on je najjači defanzivac po mom mišljenju. Jedan je od najboljih igrača sa kojima sam ikada igrao. Sve što treba jeste da potvrđuje svoju klasu iz godine u godinu. Siguran sam da će postati važan dio Milanove historije".

Konkurencija u odbrani će se povećati dolaskom Mexesa i Taiwa...

"Oni su veliki igrači i  važno je imati više opcija na nekoj poziciji. Znam dosta dobro Mexesa i super je. Potrebno je da imate dosta opcija u jednoj momčadi kakva je Milan. Yepes je savršen primjer toga. Ljudi sumnjaju u njega, ali on je svoj posao uvijek odrađivao dobro".

Hajde da pričamo o nekima koji su napustili klub. Vaš prijatelj Andrea Pirlo je to učinio. Što mislite o takvoj odluci?

"Svi moramo sami donositi naše odluke, to je dio našeg posla. Veoma sam tužan da nas Pirlo napušta. Zajedno smo igrali devet godina i pravi mi je prijatelj. Tim koji će ga potpisati radi sjajan posao. Jedan je od posljednjih pravih genija u nogometu. Malo ko će biti u stanju da uradi ono što je uradio na San Siru. Dao bih mu desetku kao igraču, ali i ako osobi".

Antonio Cassano? Imate li savjet za njega?

"Na početku želim reći kako se on ponašao veoma dobro, kao i van terena. Igrao je svoju ulogu u Scudettu. Lično mislim da trebate ostati kada dođete u klub kao što je Milan. Napuštanje Milana je uvijek korak unatrag. Očito je to njegov izbor".

Šta možete reći o Zlatanu Ibrahimoviću?

"Nevjerovatan je igrač. Svi smo to znali, ali jako je važan u svlačionici. Nikada ne želi da izgubi i da je tužan. On je ispred mnogih drugih igrača sa sličnim osobinama".

Nedavno ste obnovili svoj ugovor s Milanom, ali jeste kada razmišljali o tome da napustite Milan? 

"Definitivno bih se preselio u inostranstvo da mi Milan nije ponudio novi ugovor. Pridružiti se Cannavaru? Zašto da ne. Ako ikada promijenim klub, neću otići u neki drugi italijanski klub, potpisao bih za neki strani kluib.

Ovo je Vaša posljednja godina?

"Želim nastaviti igrati. Volio bih karijeru završiti u Milanu".

Što želite uraditi kada završite Vašu aktivnu igračku karijeru?

"Trenerska karijera je prilično primamljiva, ali to neće biti lako zbog moje porodice. Ne sviđa mi se ideja da sam daleko od moje porodice. Ne želim da prihvatim posao trenera u Firenci, a da zatim osvojim svoju porodicu u Milanu. I ne želim ih tjerati da putuju zajedno sa mnom".

Posljednje pitanje glasi: Šta mislite ko će pobijediti u finalu Lige prvaka?

"Uvijek kažem Barcelona. Zaista mi se dopada način na koji igraju. Međutim, Manchester ima jak sastav, također. I jedni i drugi zaslužuju biti u finalu".

No comments :