Stranice

Wednesday, 9 July 2014

Kolumna: Filippo Inzaghi; Novi Guardiola ili nastavak pogrešne politike kluba

Inzaghi kao trener Milanove mlade momčadi
Sutra će u Milanellu početi pripreme za novu sezonu, a na čelu momčadi za novu sezonu se nalazi novi trener, legenda kluba Filippo Inzaghi. Taj mladi trener iza sebe ima dvije sezone vođenja Milanove mlade momčadi, a od ove sezone ga očekuje težak posao na „užarenoj“ klupi prve momčadi talijanskog velikana. Njegov dolazak na klupu Rossonera, momčadi s kojom je u 11 sezona postigao najveće igračke uspjehe, trebao se desiti još početkom kalendarske godine no Clarence Seedorf je tada bio prvi izbor predsjednika Berlusconija…Svi Seedorfovi grijesi

A upravo je Seedorfovo djelovanje na poziciji trenera dobar pokazatelj Inzaghiju kako i što činiti, to jest ne činiti. Jer, Seedorf je napravio sve ono što snalažljiv trener ne bi trebao činiti. Po riječima vođe navijača il Baronea, Seedorf je već nakon tjedan dana svog šestomjesečnog mandata na klupi Milana rekao kako ne želi ¾ momčadi koju je imao na raspolaganju. Ne možemo biti sigurni da je to Seedorfova izjava ali pretpostavimo da jest. No, iako ne postoji službena izjava, to se moglo naslutiti s obzirom na to kako su se ubrzo nakon njegova dolaska počela pojavljivati žestoka protivljenja njegovom trenerskom odabiru i ideji o Milanu kakvog zamišlja -  unutar momčadi! Dakle, Seedorf je prije svega protiv sebe okrenuo dobar dio igračkog kadra. Prije nekoliko dana su se u medijima pojavile priče kako je velik dio svlačionice bio protiv Seedorfa, a kapetan momčadi Riccardo Montolivo izjavio je kako „nije bilo sklada u momčadi i kako je njegov otkaz dobra odluka kluba.“
Također, zbog male minutaže nakon povratka na teren zbog ozljede sve se češće spominjao odlazak De Sciglia u Real Madrid. Čini se kako su „tihu revoluciju“ i kampanju protiv Nizozemca vodili talijanski igrači, a jedini koji je stao u obranu Seedorfa i njegova rada je bio njegov sunarodnjak Nigel de Jong.
  Što se tiče Seedorfova utjecaja na igru, točno je da je Milan njegovim dolaskom počeo pozitivan niz u drugom dijelu sezone, za razliku katastrofe pod „palicom“ Allegrija tijekom prvog dijela sezone. Rossoneri su sezonu izgurali do kraja na osnovu individualne kvalitete najboljih klupskih pojedinaca usprkos tome što su se i oni sami utopili u sivilo ostatka igrača i propale sezone. No, Seedorf je pokušao u Milan donijeti nizozemski duh totalnog nogometa, što mu je s obzirom na limitiranost trenutne momčadi bilo onemogućeno, a teško da bi to postigao i sa puno boljom momčadi. Jer, Milan već dugi niz godina ne igra na taj način, a teško da će u budućnosti tako igrati.  Uz to, Seedorf je često mijenjao početnu jedanaestoricu baš kao i njegov prethodnik Allegri, iako je to Seedorfu češće pošlo za rukom pa su ponekad te promjene i donijele pobjede. Tako da je cijela protekla sezona protekla bez niza od nekoliko utakmica u kojima bi navijači Milana mogli vidjeti istu momčad u istoj formaciji. Još jedan Seedorfov grijeh bio je guranje pojedinaca (Bonera, Honda…) u prvu momčad pa je tako, u najvažnijoj utakmici sezone, u pretposljednjem kolu u utakmici protiv Atalante, kada je Milanu trebala pobjeda kako bi održao nadu o igranju u Europskoj ligi koja bi klubu donijela kakvu-takvu financijsku injekciju, Seedorf od prve minute na teren poslao Japanca Hondu koji se cijelu polu-sezonu nije uspio prilagoditi na igru Milana dok mu je zdravi Adel Taarabt, otkriće godine za navijače Milana i jedan od igrača koji su Rossonere vukli u drugom dijelu sezone – sjedio na klupi! Galliani je tada, gledajući utakmicu s tribina nazvao Seedorfa luđakom. To nas dovodi do treće Seedorfove kapitalne pogreške, uz pogrešan pristup igračima, pogrešno postavljanje momčadi, Seedorf je ušao u sukob sa Gallianijem o čemu se u medijima zadnjih tjedana često pisalo. Galliani je od samog početka Seedorfova mandata bio protiv, jer, Gallianijev kandidat za poziciju trenera bio je sadašnji trener Filippo Inzaghi. Dakle, svi odgovorni ljudi u klubu koji zauzimaju najvažnije pozicije bili su u međusobnom sukobu što nikako nije zdravo za klub. Jer, Galliani je osim sukoba sa Seedorfom bio i u ne tako tajnom sukobu sa Barbarom Berlusconi.

Inzaghi sa Gallianijem; kome će se prikloniti?
Inzaghijevo pozicioniranje će biti ključno!

Sada dolazimo do bitnih stvari za budućnost kluba i Inzaghija na klupi Milana. Idućih nekoliko mjeseci bit će od presudnog značaja za Inzaghija, a ključno će biti prije svega kako će se pozicionirati u odnosu na tri različita strujanja u klubu i kojem od njih će se prikloniti? I hoće li se uopće prikloniti kojem od njih ili će se uspjeti održati i balansirati među njima na način da se nikome ne usprotivi. Predsjednik Silvio Berlusconi, njegova kći Barbara i Adriano Galliani ključne su osobe kojima se Inzaghi ne bi trebao usprotiviti ako želi zadržati svoje mjesto na klupi i ako ne želi napraviti grešku koju je napravio Seedorf. Također, bilo bi poželjno da novi trener zadrži dobar odnos sa igračima što mu ne bi trebalo predstavljati problem pošto je donedavno bio njihov suigrač i jedna od legendi kluba, no, to je bio i Seedorf zar ne?


Inzaghi u svibnju 2012. - zadnja utakmica karijere
Što Inzaghi donosi sa sobom?

Pitanje je to koje cijelo vrijeme visi u zraku.
Odmah po dolasku u klub, medijima i društvenim mrežama kružio je Inzaghijev (neslužben i nepotvrđen) popis igrača na koje ozbiljno ne računa. Na njemu se nalazi desetak igrača, a većina navijača se slaže sa Inzaghijem kada je taj popis u pitanju jer se na njemu nalaze igrači koji su zadnjih godina bili samo nametnici na Milanovoj platnoj listi. Odlasci tih igrača napokon bi doveli do pristojnog broja igrača na koje trener može računati. (Do ove sezone ih je bilo skoro 30, optimalna brojka je 23 do 25). Također, od Inzaghija koji je još neki dan bio trener Milanove mlade momčadi očekuje se i da za sobom u prvu momčad dovede „svježu krv“ i mlade talente koji su bili dio njegove mlade momčadi, igračima kojima vjeruje i koje može početi prilagođavati igri na visokoj razini...

Nakon čarobne noći u Ateni 2007.
Uspjeh ili neuspjeh, budućnost će pokazati

Filippo Inzaghi je mlad trener koji ima tek dvije godine radnog iskustva, je li to dovoljno za klupu europskog velikana Milana? Joseph Guardiola je u trenutku sjedanja na klupu Barcelone, u ljeto 2008. godine i u osvit doba modernog načina igre kojim je Guardiola pokorio nogometnu Europu imao tek godinu dana iskustva, također u omladinskom pogonu svog kluba (Barcelona B). S druge strane, Clarence Seedorf je dres brazilskog Botafoga, nakon ubrzanog trenerskog tečaja i bez licence za trenera obukao odijelo i sjeo na klupu Milana. Vidjeli smo kako je to neslavno završilo.


Što će klupa Milana donijeti Inzaghiju i hoće li na klupi biti jednako uspješan kao u protivničkom šesnaestercu; vrijeme će pokazati!

No comments :