Stranice

Monday 1 August 2011

Uvod u novu sezonu - Serie A 2011./2012.


Logo Serie A

Nova sezona najbolje lige svijeta (op.a.) se bliži, a kako bi mogli odrediti glavne favorite za osvajanje Scudetta u novoj sezoni, moramo rezimirati prošlu sezonu i završno stanje na tablici.

Prošlu sezonu Milan je završio na prvoj poziciji, Inter je u prvom djelu sezone bio pogrešno vođen od strane Rafe Beniteza, pa je tako u prosincu zamjenjen Leonardom, koji je momčad Intera vratio u dobru formu i redali su pobjede za pobjedom, te se tako približili Milanu na samo nekoliko bodova zaostatka. No, početkom travnja u gradskom derbiju, 'Rossoneri' su uvjerljivo svladali Inter sa 3-0 i nakon toga sigurno priveli prvenstvo kraju u svoju korist.

Valjalo bi spomenuti lošu sezonu Juventusa koji nije izborio čak niti ulazak u Europu, no to bi moglo rezultirati jakim i odmornim Juventusom u novoj sezoni Serie A.

Također, ono što je šokiralo mnoge obožavatelje talijanske Serie A je ispadanje Sampdorie u Serie B. Sampdoria je prvi dio sezone završila u gornjem domu tablice, no odlasci Pazzinija i Cassana, utjecali su na vrlo lošu igru Sampdorije u nastavku prvenstva.

Atalanta FC - Nekoliko zadnjih godina ovaj tim iz Bergama vrlo često ispada iz Serie A. Tako je bilo i u sezoni 2009./10. no, vratili su se brže nego ikad. I to kao osvajači Serie B u prošloj sezoni. Primarni će im cilj biti ostanak u Serie A, valja napomenuti da za ekipu Atalante igra i povremeni hrvatski reprezentativac Saša Bjelanović.
Bologna FC 1909 – Osvajač 7 trofeja Serie A (zadnji osvojen 1964.) sada se nalazi pri dnu tablice. Zadnjih nekoliko sezona redovno su završavali na 16. ili 17. mjestu te se tako jedva spašavali od ispadanja iz lige. Jedina svjetla točka momčadi je kapetan i nekadašnji talijanski reprezentativac Marco Di Vaio. Ove sezone od njih je teško očekivati nešto više od borbe za ostanak, ako ne i ispadanje iz lige.
Cagliari Calcio – Neugodna ekipa sredine tablice. Prošlu su sezonu završili na 14.poziciji, sa 4 poraza u zadnje 4 utakmice. Ovog ljeta im se vratio iskusni David Suazo, a trenira ih bivši izbornik Italije; Roberto Donadoni. Teško da mogu prijeći sredinu ljestvice i stići u 'gornji dom' no uvijek su neugodan protivnik.
Calcio Catania – Prošlu su sezonu završili na 13.poziciji. Za trenera je angažiran Vincenzo Montella. 6. sezonu zaredom igraju u Serie A. Vjerojatno najpoznatiji igrač im je ujedno i najbolji strijelac prošle sezone: Maxi Lopez.

AC Cesena - U Serie A nije ih bilo od sezone 1990. / 1991. , te su se prošle sezone nakon 19 godina vratili u najelitnije natjecanje na Apeninima. Dobro su otvorili prvenstvo, pobjedom nad Milanom od 2-0, no završili su sezonu na 15.poziciji. U zimskom prijelaznom roku napustio ih je Japanac Nagatomo i pridružio se Interu. Ove sezone misle ozbiljno, doveli su Adriana Mutua, Candreavu i Guanu. Očekujem njihov rast na tablici za nekoliko mjesta.
AC Chievo Verona – Bivši klub sadašnjeg stopera Milana Maria Yepesa, prošlu je sezonu završio na sredini tablice: 11.poziciji. Od igrača valja izdvojiti Gelsona Fernandesa, i napadača Pellisiera. Iz kluba je otišao talentirani Kevin Constant.
ACF Fiorentina – 'Viole' je prošloga ljeta napustio trener Cesare Prandelli. Velik dio sezone igrali su bez talentiranog Crnogorca Stevana Jovetića. Sezonu su završili na 9.poziciji, a ovoga ljeta već su prodali iskusnog i sigurnog vratara Freya (u Genou) i napadača Adriana Mutua(u Cesenu). Spominju se i odlasci bivšeg kapetana Montoliva (u Milan) , Vargasa (u Juventus) , te Gilardina (u Genou).
Genoa CFC – Zadnjih nekoliko sezona pretvaraju se u poligon za 'kaljenje' i stjecanje iskustva za mlade talente iz talijanskih velikana. Ove sezone raspolažu sa velikim rosterom igrača, od kojih su velika većina na posudbi iz Milana, Intera itd. Jedan od takvih primjera je Alexander Merkel. Od kvalitetnih pojačanja valja spomenuti dolazak vratara Freya, a nagađa se i o dolasku Alberta Gilardina.
FC Internazionale – Zbog katastrofalnog vođenja od strane Rafe Beniteza, prvi dio sezone završili su na 7.poziciji, no u prosincu je stigao Leonardo i doveo ih do 2.pozicije. Leonardo je otišao u PSG, a novi trener je Gian Piero Gasperini, koji forsira 3-4-3 formaciju koja očito ne odgovara momčadi Intera, te su protiv Manchester Citya izgubili sa 3-0. Momčad je zasad pojačao Ricky Alvarez, također, imaju 100 % vlasništvo nad Japancem Nagatomom, a nagađa se o odlasku Sneijdera u Manchester United, što bi moglo rezultirati dovođenjem Carlosa Teveza.

Juventus – Nakon vrlo loše prošle sezone, koju su završili na 7.poziciji i tako ostali bez nastupa u Europi, za sljedeću sezonu iz Juventusa su najavili pohod na Scudetto. Doveden je novi trener Antonio Conte, koji se odmah riješio nekoliko nepotrebnih igrača, te sve podredio formaciji 4-2-4 s kojom namjerava igrati u novoj sezoni. Put Turske je otišao Felipe Melo, a klub je napustio i Sissoko. 'Bianconerre' pojačali su Marco Motta na poziciji desnog beka i Andrea Pirlo koji je kao slobodan igrač stigao iz Milana, Stephan Lichsteiner i Arturo Vidal. Spominje se i dolazak Mirka Vučinića. Conte je izjavio kako ne računa na usluge Luce Tonija i Amaurija, tako da je Vučinićev dolazak čini realnom opcijom. Pri kraju je i gradnja novog stadiona, na kojem će u sljedećoj sezoni nastupati Juventus. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se u formaciji 4-2-4 snaći Pirlo čiji je radijus kretanja manji oko kružnice na centru igrališta, ili Michele Pacienza koji će nakon Pirlova odlaska naprijed, ostati sam protiv nekoliko protivničkih igrača u naletu. Ovakva će formacija sigurno proći protiv klubova tipa Catanie, Novare itd., no protiv Milana ili Intera teško da će Conteovi momci dobiti utakmicu.
SS Lazio - Prošlu su sezonu završili na 5.poziciji te si tako otvorili put ka igranju u Europskoj ligi. Predvođeni iskusnim strategom Edoardom Rejom, bivšim trenerom Hajduka, i dolaskom iskusnog napadača Klosea i Djibrila Cissea, mogu očekivati mjesto na vodeće 4.pozicije na tablici u sljedećoj sezoni. Tu su još i Ledesma, Rocchi i vrhunski dribler Zarate.
US Lecce – Jedva su se zadržali u Serie A , te su sezonu završili na 17.poziciji. Igraju toplo-hladno i borba za ostanak jedino je što možemo očekivati od njih u sljedećoj sezoni.

A.C. Milan - Rutinski se obračunali sa većinom protivnika u ligi, te bez većih prepreka stigli do vodeće pozicije. Dugo čekanom naslovu pridonjela je aktivnost Milana na tržištu prošloga ljeta, te dovođenje Boatenga, Robinha i Ibrahimovića koji su postali okosnice momčadi. No, to je bilo premalo za pomak i uspjeh u Ligi prvaka, tako da je za sljedeću sezonu i ulazak u 1/4 finale LP i dalje, potreban dolazak 'Mister X-a.' Schweinsteiger, Montolivo, Fabregas samo su neka od imena koja se spominju kao moguća pojačanja Milana. Sa najboljim stoperskim parom i obranom koja je primila najmanje golova u sezoni, te napadom čije su 'udarne igle' : Robinho, Pato i Ibrahimović zajedno postigli 42 pogotka očekujem još jedan osvojen naslov Serie A, no za uspjeh u Europi potrebno je nešto više. To znaju i Galliani i Allegri, tako da je realno za očekivati dolazak jednog veznog igrača svjetske klase.
SSC Napoli – Predvođeni Hamšikom na poziciji playmakera, te napadačima Cavanijem i Lavezzijem Napolitanci su sezonu završili kao trećeplasirana momčad Serie A, te se tako plasirali u Ligu prvaka. U Juventus je prodan veznjak Michele Pacienza, a nadamo se da će kontroverzni De Laurentiis spustiti otkupnu cijenu za Mareka Hamšika, kako bi eventualno mogao pojačati redove Milana.
Novara Calcio – Glavni grad istoimene provincije na sjeverozapadu Italije ugodno je iznenađenje za talijanski nogomet. Bez velikih imena u momčadi, u samo nekoliko sezona stigli su preko Serie C i Serie B, te doigravanja, u prvu ligu. Primarni će im cilj biti potvrda prvoligaškog statusa i pokušaj kontinuiteta igranja u Serie A na nekoliko sezona.
US Palermo - Od 2005. godine su u Serie A, prošla im je sezona bila vrlo dobra. Sezonu su završili na 8.poziciji Serie A, dok su u Kupu Italije preko Milana u polufinalu bili poraženi od Intera u finalu. Ovog je vikenda nogometnu Europu potresla službena objava iz PSG-a da su potpisali Pastorea, te ga Palermu platili 43 milijuna eura. Nadamo se da će se Palermo sada pojačati i pokušati se zadržati u 'gornjem domu' tablice kao i prošle sezone.
FC Parma - Solidna ekipa sredine ljestvice predvođena iskusnim Hernanom Crespom i propalim talentom Sebastianom Giovincom može očekivati ostanak u Serie A, no teško da se mogu pomaknuti bliže prema vrhu tablice.
AS Roma - Momčad iz glavnog grada Italije ovog ljeta proživljava velike promjene. Klub je preuzeo američki magnat Thomas DiBenedetto, na mjesto trenera postavio je dosadašnjeg trenera B momčadi Barcelone; Luisa Enriquea, u Fulham je prodan J.A.Risse, a nagađa se i o odlascima Meneza i Vučinića, u međuvremenu, partnera u napadu dobio je kapetan Totti u liku i djelu 'Španjolca' Bojana Krkića. Navijači Rome ove godine bi mogli ostati praznih ruku, što se tiče trofeja, jer za Romom su još neki neplaćeni dugovi tako da bi se za veće promjene i zvučne transfere trebalo pričekati nekoliko sezona.

AC Siena - Nakon ispadanja iz lige pretprošle sezone, ekspresno su se vratili u ligu već za sljedeću sezonu. Zadnjih nekoliko sezona, ako ne ispadaju iz lige, na tablicama kotiraju od 13. mjesta pa niže. Borba za ostanak u ligi jedino je što možemo očekivati od Siene.
Udinese Calcio: Momčad koja je prošle sezone igrala možda i najbolji nogomet, završila je na 4.poziciji. Igrat će zadnje pretkolo Lige prvaka, ali se očekuje njihov ulazak u to elitno natjecanje. Klub već godinama posluje solventno i 'u plusu' , a njihov predsjednik Giampaolo Pozzo već 20 godina nije uložio ni centa iz svog džepa u klub, već se klub sam financira vrlo pametnom kupovinom mladih talenata i kasnijom prodajom istih za 5-10 veće cijene; pr. A.Sanchez kojeg su za 40-ak milijuna eura prodali u Barcelonu. Spominju se odlasci Zapate i Handanoviča, a klub je uz Sancheza napustio i Gokhan Inler. Momčad predvodi kapetan Antonio Di Natale koji je prošle sezone bio najbolji strijelac lige, a ni ove sezone ne očekujemo ništa manje od njega.

5 comments :

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.