Stranice

Saturday, 20 August 2011

Štrajk prijeti početku Serie A!

U petak su predsjednici 20 klubova Serije A trebali raspraviti zahtjeve igračkog sindikata glede novoga kolektivnog ugovora. Nije ih se skupilo za kvorum... Sastanak je stoga pomaknut na drugi tjedan. S obzirom na činjenicu da bi se prvo kolo trebalo igrati za desetak dana, odgoda početka natjecanja, baš kao što se dogodilo u Španjolskoj, vrlo je izgledna.

Predsjednik Talijanskoga nogometnog saveza Giancarlo Abete navodno će u ponedjeljak javno poduprijeti predsjednike klubova, odnosno njihovo nastojanje da u novi kolektivni ugovor uvedu odredbu koja će klubovima omogućiti da igrače u posljednjoj godini ugovora udalje iz prve momčadi ili ih prodaju bez njihova pristanka u situacijama kada ovi ne pristaju produljiti ugovor.

Razlozi neslaganja su jasni: igrači u takvim slučajevima nastoje zadržati dosadašnju praksu kalkuliranja do isteka ugovora i potom prelaska u novi klub bez odštete, dok predsjednici žele produljenjem suradnje upravo do što izdašnije odštete u slučaju transfera.

- Uvijek sam vjerovao, a vjerujem i dalje, da će zdrav razum prevladati. Dogodi li se to, štrajka neće biti – rekao je predsjednik Serije A Maurizio Beretta također upozorivši igrače neka prestanu zanovijetati zbog kriznog poreza koji je Vlada uvela građanstvu, pa tako i njima, zbog gospodarske recesije.

Ranije tijekom ovog mjeseca kapetani svih 20 prvoligaških klubova potpisali su pismo namjere kojim su obećali da će štrajkati na dan odigravanja utakmica prvog kola ne potpiše li se novi kolektivni ugovor prije 27. kolovoza, prvoga planiranog dana prvenstva.

Konflikt između igrača i vodstva lige s druge strane na snazi je od ljeta 2010. godine, kada je istekao posljednji kolektivni ugovor. Prošlu su sezonu igrači odradili sporazumno. Dva su puta prijetili štrajkom tijekom sezone ali su u oba navrata popustili. Čini se da su ovaj put spremni ići do kraja...

No comments :