Stranice

Friday 5 August 2011

Kolumna: Bolji nogomet znači manje Talijana!

Datum je 23. svibnja 2007. godine. Kapetan i legenda Milana - Paolo Maldini, podiže pehar Lige prvaka. Iz Atene su nekoliko dana kasnije u Milano, sa peharom stigli 'Rossoneri.'

Od toga dana talijanski nogomet je u konstantnom padu. Kako reprezentativni, tako i klupski.

Još je početkom te sezone svima bilo jasno kako Milan treba promjene, mlade igrače…

Juventus je, iz još nerazjašnjenih razloga godinu dana prije izbačen iz Serie A. Inter je, uvjerljivo osvojio prvenstvo, no, broj Talijana u toj momčadi mogli bi nabrojati na prste jedne ruke. Sljedeće sezone se Juventus vratio, no sve je ostalo isto. Jedina promjena, je ta da Italija nije imala niti jednog predstavnika koji je prošao prvu rundu 'nokaut-faze' ; ista se situacija ponovila i godinu kasnije. U međuvremenu je talijanska reprezentacija na Euru 2008. jedva prošla skupinu, jednim porazom, remijem i pobjedom protiv Francuske, a u ¼ finalu su nakon negledljivog nogometa u 120 minuta igre, izbačeni na penale od, budućih prvaka Europe – Španjolaca.

U sezoni 2009./2010. dogodila se iznimka. Titulu prvaka Europe osvojio je Inter, predvođen Joseom Mourinhom, te momčadi od 11 stranaca. Tek je u sudačkoj nadoknadi finala protiv Bayerna u igru ušao Marco Materazzi. 'The Special One' obavio je misiju, nakon 25 godina doveo je Inter na vrh Europe, a nakon toga – otišao. Mogao je i ostati, staviti pred sebe i momčad neki novi cilj ili izazov, no španjolska 'Primera' i Real Madrid predvođen imenima poput Cristiana Ronalda, Ikera Cassilasa, Sergia Ramosa, Kake i ostalih bili su mu interesantnija opcija. Kako bi stvar za Talijane i talijanski nogomet bila još gora, njihova je nacionalna vrsta ispala u skupini Svjetskog prvenstva, kao branitelj naslova. Novi Zeland, Paragvaj i Slovačka očito su bili prevelika prepreka za peterostruke osvajače svjetske krune.

Juventus je nastavio s lošim kupovinama, a jedina svijetla točka prošloga ljeta, u talijanskom nogometu bio je Milan. Na San Siro su krajem prijelaznog roka stigli Zlatan Ibrahimović i Brazilac Robinho, koji su u Serie A zajedno postigli 28 pogodaka ( Ibrahimović – 14 ; Robinho – 14 )

Milan je i osvojio naslov prvaka, no, za nešto više u Europi, nisu bili spremni. Petoplasirana momčad engleskog Premiershipa – Tottenham, u dvije utakmice svladao je 'Rossonere.'

Za sljedeću sezonu Silvio Berlusconi najavio je pohod na Ligu prvaka, te obećao dovođenje 'Mister X-a' igrača čiji je identitet nepoznat, no predpostavlja se da se radi o lijevom veznom igraču, svjetske klase.

Po svemu sudeći taj igrač neće biti Talijan, moguće opcije su i dva Talijana: Alberto Aquilani i Riccardo Montolivo, no u 'užem krugu' su Hamšik, Fabregas i Schweinsteiger. Potreba da se dovede 'Mister X' nastala je zbog odlaska još jednog Talijana – Andree Pirla. Davno su iz zenita svoje karijere izašli Gattuso, Ambrosini, Inzaghi i Nesta. Kada ti igrači odu u mirovinu, ili napuste Milan. 'Rossoneri' će moći računati na samo nekoliko Talijana u svojoj momčadi, te mu svakako slijedi sudbina Intera. I sam je Adriano Galliani izrazio zabrinutost za talijanski nogomet. Nogomet u Italiji zadnjih godina je u sve većem padu. Nogometnu scenu vrlo često potresaju neki novi dokazi i neki novi ljudi upleteni u 'Calciopoli' , stadioni prosječnih klubova Serie A su vrlo često prazni. Za razliku od engleskog Premiershipa, u Italiji je rijetkost vidjeti pune tribine na susretu između dva prosječna kluba sredine ljestvice.

Također, stadioni su u vlasništvu gradova, što je možda i najveći problem, a nekoliko je puta to naglasio i Galliani. Gradovi svake godine ubiru 'rentu' za stadione koje iznajmljuju klubovima. Još jedan od gorućih problema je sve manji broj mladih i talentiranih Talijana u vodećim klubovima Serie A. Mnogi su bili najavljivani kao budućim vođama reprezentacije i klubova, no vrlo malo ih je uspjelo. Većini njih 'slava udari u glavu' te često završe u nekom manjem talijanskom klubu. Zadnji primjer je Sebastian Giovinco, koji je nakon nekoliko sezona u Juventusu, završio u Parmi. U nedostatku talenta, zadnjih nekoliko godina iz FIGC-a često posežu za stranim igračima. Tako se 2009. godine reprezentaciji Italije pridružio Brazilac Amauri, a ove godine još jedan Brazilac - Thiago Motta.

Ako se u Italiji hitno nešto ne promjeni, talijanska bi Serie A mogla postati samo prosječna europska liga. Slabljenjem lige, oslabio bi i njen koeficijent, a tako bi i put Milana i ostalih vodećih klubova u Italiji, prema Ligi prvaka bio otežan. Siguran sam da mnogi od vas dijele istu zabrinutost za talijanski nogomet kao i Adriano Galliani. Ostaje nam za vidjeti hoće li se u talijanskom nogometu nešto promjeniti, kako bi se Serie A opet vratila u sam vrh liga u Europi, te ponovno privukla zvijezde u Serie A, a ne da svake godine Serie A ostaje bez sve više i više kvalitetnih igrača.

No comments :