Stranice

Saturday 2 April 2011

Pato donio pobjedu za Milan. Inter posramljen!

Derby della Madoninna, veliki gradski derbi Milana i Intera, 276. po redu, pripao je Rossonerima. Brazilski napadač Alexandre Pato sa dva je gola, po mnogima, riješio Scudetto. Pobjedu Milana uveličao je Cassano golom za 3:0.
Ovaj put, osim što je to veliki derbi dva ljuta gradska rivala, bio je to i okršaj dvije provplasirane ekipe Serije A. Po mnogima je ova utakmica odlučila Scudetto...

Rossoneri su nadigrali protivnika, otišli na pet bodova prednosti i, nadasve, dokazali svijetu da mogu igrati i bez Zlatana Ibrahimovića, odnosno da ne ovise o švedskom reprezentativcu.

Nije ni počelo, takoreći, a već su se Milanovi nogometaši radovali sa svojim navijačima. Tekle su prve sekunde, nevjerovatnu akciju kreirali su domaći, Pato - Gatusso - Robinho, na kraju je lopta došla do Pata koji sa desetak metara loptu šalje pored Julija Cesara, Ranocchie i Chivua.

Do kraja prvog dijela po nekoliko dobrih prilika na obje strane. Robinho je, usput, zaradio javnu opomenu zbog simuliranja penala u šesnaestercu Intera. Potpuno opravdana odluka Nicole Rizzolija. Zambrotta je tukao sa 24 metra preko gola, a u 37. minuti Mark van Bommel pogodio je prečku. 

Najbolju šansu je, ipak, propustio Inter. Samuel Eto'o je nekoliko minuta prije kraja prvog poluvremena promašio nemoguće. Kamerunac je sa samo tri metra, potpuno sam, pucao pored gola Abiattija?!

U 54. minuti možda i prelomni trenutak utakmice. Pato se sjurio sam ka golu Julija Cesara, a odna ga je Rumunj Christian Chivu srušio s leđa, a Rizolli je stopera gostiju poslao pod tuš prije vremena. Sa igračem više, Milan je u potpunosti nadigrao svog protivnika.

Najveći "krivac" što Inter nije San Siro napustio sa nekoliko komada je Brazilac - Robinho, koji je u nekoliko navrata izlazio sam pred Cesara, ali svaki put neshvatljivo promašio. Rossoneri su igrača više iskoristili nakon samo sedam minuta.

Abate je pokušao pucati iskosa s desne strane, no to je na kraju ispalo kao centaršut, jer je Pato postavio glavu na drugoj stativi i sa nekoliko metara poslao loptu u mrežu svog nemoćnog sunarodnjaka Cesara. 

Velike ovacije dobio je dvostruki strijelac Pato kada je u 84. minuti napustio teren. Umjesto njega Allegri je u igru poslao Emanuelsona. Nekoliko minuta ranije, Cassano je zamijenio Robinha. 

Upravo je talijanski napadač postavio konačnih 3:0. Realizirao je penal nekoliko minuta prije kraja. Interesantno, prgavi Cassano je u par minuta zaradio dva žuta kartona, pa je u sudačkoj nadoknadi morao u svlačionicu.

No comments :