Stranice

Wednesday 20 April 2011

Goal.com : 'Boateng i Ibra među 10 najboljih kupovina ove sezone!


Nogometni portal Goal.com sastavio je popis od deset najboljih transfera nogometaša ove sezone u talijanskoj Seriji A. Izbog spomenutog portala temelji se na ukupnom doprinosu igrača klubu, što je i najvažniji faktor, prema tome kako se igrač uklopio u novu momčad, kako se brzo prilagodio u novu sredinu i obratno, cijene transfera…


1. Edinson Cavani (Palermo - Napoli)

Urugvajac je za svega 12 mjeseci boravka u Napoliju postao ključni igrač nebesko-plavih, a trenutno je na vrhu liste najboljih strijelaca. Do sada je postigao 25 golova, i zasigurno je najzaslužniji što je Napoli na drugoj poziciji, odmah iza Milana.

U prvom dijelu sezone postigao je sedam pogodaka u Evropskoj ligi, te se smatra jednim od najboljih svjetskih napadača. Za njega su interes pokazali brojni klubovi, a navodno je nedavno kazao kako mu je san da zaigra u Realu iz Madrida.

2. Kevin-Prince Boateng (Genoa - Milan)

Žustri igrač veznog reda u Italiju je stigao iz Engleske. Najprije je iz Portsmoutha prešao u Genou, a onda za svega tri miliona eura prešao u Milan. Najprije se mislilo kako će se Ganac teško snaći u Italiji, no u dresu Milana postao je važna figura, kao igrač koji radi nekoliko poslova u igri. Jednako dobro igra prema odbrani, ali isto tako i u ofanzivi.

Nekoliko je puta asistirao za odlučujuće pogotke Patu i Ibrahimoviću. Milan je trenutni lider Serije A i Boateng je njihovo zasigurno jedno od najboljih pojačanja.

3. Zlatan Ibrahimović (Barcelona - Milan)

Ibrahimović je igrač koji osvoji naslov gdje god da ode. S puno uspjeha je nosio dresove Ajaxa, Juventusa, Intera, doduše nešto manje Barcelone, a onda je za 25 miliona eura otišao u Milan. Na pragu je osmog uzastopnog naslova. Rossoneri dugo vremena čekaju Scudetto, ali ovaj ukoliko osvoje, onda će većinski dio ići na leđa Ibrahimovića.

Šveđanina su ove sezone pratile i loše stvari. Često se tukao sa suigračima, olako zarađivao suspenzije, no dok Milan stvara rezultate, njegovo ponašanje odlazi u drugi plan. Odigrao je 38 utakmica i postigao 19 golova ove sezone, pritom 15 puta asistirao.

4. Anderson Hernanes (Sao Paulo - Lazio)

Prošlog se ljeta praktički niotkud pojavio u Italiji. Hernanes je iz brazilskog Sao Paula došao u prijestolnicu Italije, a za kratko vrijeme postao je miljenik Lazijevih navijača. Njegovih deset pogodaka i pet asistencija govore kako se radi o kreativnom veznjaku, koji se sjajno uklapa u sistem igre trenera Edyja Reje (4-2-3-1). Hernanes je jedan od razloga što se nebesko-plavi nakon dugo vremena nalaze pred plasmanom u Ligu prvaka.

5. Miloš Krasić (CSKA - Juventus)

Miloš Krasić godinama je bio  glavni igrač CSKA Moskve. Po dolasku u Torino za kratko vrijeme prozvan je "novim Nedvedom", što zbog sličnosti u izgledu, što zbog sličnosti na terenu.

Istina, Kasić nije uvijek bio eksplozivan, ali je postao bitan igrač Stare dame i po mnogima nasljednik Del Piera i Nedveda. Srbijanski reprezentativac je posigao osam golova, a protiv Cagliarija hat-trick.

6. Fabio Quagliarella (Napoli - Juventus)

Quagliarella je napustio Napoli kada je stigao Cavani. Iskusni napadač posjeduje veliku reputaciju za postizanje spektakularnih golova.

Do povrede koljena vodio je Juventus ka Ligi prvaka, međutim još uvijek je povrijeđen. Od 6. januara nije igrao. Njegov menadžer je nedavno izjavio kako Quagliarella neće otići iz Juventusa, unatoč napisima talijanskih medija kako više nije poreban Staroj dami.

7. Mark van Bommel (Bayern - AC Milan)

Samo milion je Milan morao platiti Bayernu za Marka van Bommela. Holanđanin se godinama sjajno uklapa u redove crveno-crnih, koji već dugi niz godina igraju "na iskustvo".

Milan se našao na udaru kritiza kada je stigao Van Bommel. Činio se njegov dolazak ovog januara kao veliki promašaj, a posebno nakon što je zaradio crveni karton u svom prvom nastupu.

Ipak, nakon nekoliko utakmica zagospodario je sredinom terena, te je bio savršena zamjena povrijeđenom Andrea Pirlu. Posebno dobar bio je u derbi utakmicama protiv Juventusa, Intera i Fiorentine.

8. Gaston Ramirez (Penarol - Bologna)

Gaston Ramirez se s nepunih 20 godina "dogurao" u italijansku Seriju A. Urugvajca je kupila Bologna, te se ispostavio njegov transfer kao pun pogodak.

U ulozi polunapadača pomogao je momčadi Alberta Malesanija da ostane u Seriji A, unatoč jako lošem otvaranju sezone.

9. Pablo Armero (Palmeiras - Udinese)

Od Pabla Armara se nije puno očekivalo kada je iz Palmeirasa stigao u Udinese, ali Kolumbijac se utopio u sjajnu generaciju koju popularne Zebre imaju. Doveden je za male novce, ali svrstan je kao najbolje pojačanje kluba.

10. Giampaolo Pazzini (Sampdoria - Inter)Jedna od najvećih razlika između trenutne igre Intera i one od prošle sezone je nedostatak golova Diega Milita.

Inter je u  siječnju doveo sličnog tipa napadača -.Giampaola Pazzinija, koji je u prvom nastupu za Neroazzurre glavom postigao dva gola protiv Palerma. Bivši igrač Sampdorije kasnije je postigao još četiri gola i zasigurno vrijedi svakog uloženog novca. A doveden je za 15 milijuna eura.

No comments :